Simple, Sun-Filled Studio

Maine Home + Design

December 2013

mhd-dec-2013-01mhd-dec-2013-02Although the commute to Kevin Browne Architecture’s office in Yarmouth was only 25 minutes, the architect sought a closer, more comfortable space on his own property. The result is a simple, sun-filled, energy-efficient space that showcases Browne’s style of mixing old and new in form and materials. Browne teamed up with Dan Meyer of Meyer Development Solutions to construct this 16- by 24-foot structure in a cost-effective way. The floor plan was kept wide open with a cathedral ceiling. A full daylight garage below the office provides overflow storage for the adjacent home. A portion of the open plan carved out for a small bath defines the spaces. Douglas fir beams help lower the height of the tall ceiling. The warmth of natural, rough-cut wood gives the space a cozy feeling, and the beams frame out a space above the work area that supports an 8- by 11-foot net that can be used for overflow sleeping (or as a fun place for the kids to hang out when Dad has to work late).

mhd-dec-2013-03The simple, understated trim on the interior keeps the focus on the natural features of the rural property through oversized low-e windows. Photovoltaic solar panels on the south-facing roof help to offset the electrical load of the house, as well as totally offsetting the heating and cooling loads of the office. A blowerdoor test was done and an infrared camera was used to make sure all the air leakage areas were sealed up.